Comunismul în Dobrogea
Arhiva online

Videoteca comunismului în Dobrogea

Litoral TV

7 mai 2015
Reporter: Andreea Barbu; Imagine: George Dima

Cu trecerea anilor, patrimoniul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a devenit tot mai valoros, deși clădirea necesită reparații capitale.

În ciuda lipsei de finanțare există turiști care încă calcă pragul Muzeului de Istorie. Pentru străini mai ales perioada anilor 1945-1989 reprezintă un punct de interes. Comunismul din Dobrogea poate fi studiat la etajul al doilea al muzeului, unde a fost deschisă o nouă expoziție, cu peste 100 de piese rare. Într-una dintre încăperi a fost reconstituită deja o celulă cu elemente autentice de la Penitenciarul din Jilava.

Cătușe ruginite, zeghe mâncate de trecerea anilor și ustensile pe care le-au mânuit deținuții din lagăre se numără printre exponate. Vizitatorii pot studia în premieră, aspecte din viața socială, educația din perioada comunistă, dar și posibilitățile românilor de petrecere a timpului liber.

Expoziția este structurată pe trei componente. Prima se intitulează "Comunismul în România - Repere cronologice" și reprezintă o întoarcere în timp. Sala denumită "Mișcarea de rezistență și Gulagul comunist in Dobrogea" înfățișează aspecte din lagărele dobrogene și aduce un omagiu victimelor acelor vremuri, iar ultima încăpere prezintă "Viața cotidiană în comunism".